Tuusulan työläiskotimuseon kotisivu

Tuusulan työläiskotimuseon syntyhistoria

Tuusulan työläiskotimuseon syntyhistoria lyhyesti:

SAK:n Tuusulan paikallisjärjestö perustettiin 1971 jolloin jo päätettiin, että työläisistä kertova museo on yksi sen tärkeimmistä tehtävistä.

Museoksi sopivaa rakennusta etsittiin. Tuusulan kirkkoa vastapäätä olevalla mäellä oli asunut työläisperheitä, sekä Frederik Malleniuksen pihassa oli perustettu Tuusulan Työväenyhdistys 1900. Mäki sopisi erinomaisesti museon paikaksi. Tuusulan ensimmäinen yleiskaava hyväksyttiin 1976, jossa nykyinen museorakennus oli merkitty suojelukohteeksi. Asiaa hoiti voimakkaasti kunnassa Oiva Packalen ja kaavanlaatija Ahti Kekkonen. Seurakunta omisti talon, mutta se oli niin huonokuntoinen, että se halusi päästä siitä eroon.

Kunta ei halunnut itselleen kyseistä rakennusta, koska sen kunnostus olisi tullut liian kalliiksi. Tässä kohtaa rakennuksesta jo puhuttiin tulevana museona. Hyrylän Torpalla pidettiin kokous 22.2.1979, jossa oli mukana 11 jäsentä SAK:n paikallisjärjestöstä, TSL:n opintojärjestöstä ja Hyrylän Reippaan väkeä. Myöhemmin mukaan tuli KSL:n opintojärjestökin. Kokous päätti työryhmästä, joka alkoi valmistella sääntöjä museon omistamiseksi ja hallinnoimiseksi.

Keskusteluja käytiin siitä, että museo luovutettaisiin kunnan hoitoon valmistuttuaan. Kovien keskustelujen tuloksena päätettiin kuitenkin säilyttää se itsenäisenä.

Seurakunnan kanssa käytiin neuvotteluja 3.10.1979 ja vuokra-ajaksi tuli 25 vuotta. Vuokra oli 1 markka vuodessa. Nykyisin kunta omistaa maat vaihdettuaan ne seurakunnan kanssa. Työläiskotimuseon kannatusyhdistys omistaa rakennukset.

Museon korjaukset aloitettiin 11.3.1980 talkoilla. Rahaa ei juurikaan ollut, mutta tahtoa ja intoa riitti. Museo avattiin Tuusulan kotiseutupäivillä 9.8.1981.

Tuusulan työläiskotimuseo on avoinna

1.5.-31.8. la-su 12-16

1.6.-31.7. ti-su 12-16, ke 18-20

Pääsymaksut:

Aikuiset, lapset ja eläkeläiset 2 €

(Alle kouluikäiset lapset veloituksetta ja vain aikuisen kanssa.).

Tiedustelut puh. 0400 955 255

Tuusulan työläiskotimuseo sijaitsee Kirkkotiellä Tuusulassa vastapäätä Tuusulan kirkkoa osoitteessa Kirkkotie 21, Tuusula.

Tuusulan työläiskotimuseon sijainti kartalla

Sähköposti tuusulantyolaiskotimuseo@gmail.com